Blog

K2-Vitamin – Miért nevezik a tudósok a legújabb superfoodnak?

A tudósok egyre többször emlegetik a K2-vitamint úgy, mint a legújabb superfood. A superfoodok, vagyis szuperételek azok a ételek, amelyek a test egészére jótékony hatással vannak. A tudósok felfedezték, hogy a K2-vitamin elengedhetetlen a megfelelő csontsűrűséghez, a csontok fejlődéséhez, az erős fogak és az arccsont felépítéséhez. Emellett segíti az artériák, a szív és a prosztata egészségének megőrzését. Továbbá hozzájárul az öregedés lassításához, különösen a szövetek, a bőr és az agy általános egészségének megőrzéséhez.

Vizsgáljuk meg közelebbről ezt a szuper tápanyagot. Nézzük, hogyan működik, milyen előnyökkel jár a test számára és hogyan juthatunk hozzá elegendő mennyiséghez.

Mit érdemes tudnod a K2-vitaminról?

normál étrenddel nem egyszerű megfelelő mennyiségű K2-vitamint juttatnunk a szervezetünkbe, különösen akkor, ha alacsony zsírtartalmú ételeket eszünk. Éppen ezért napjainkban rengeteg embernek van hiánya ebből az igen hasznos vitaminból.

A K2-vitamin hiánya korai öregedést, szív-érrendszeri problémákat vagy csont deformációt okozhat. A K2 és a D3-vitamin hasznosulása szorosan összefügg egymással. Ez a két vitamin a természetben is mindig együtt „dolgozik”, hiszen egyik nem működik a másik nélkül. Rendkívül fontos tehát, hogy étrendünk K2 és D3-vitaminban egyaránt gazdag legyen.

A K2 legfontosabb élelmiszer-forrásai

A K2-vitamin természetes formában megtalálható a baktériumos erjesztéssel készülő élelmiszerekben, például az érlelt sajtokban és a túróban. A K2-vitamin megtalálható az olyan húsokban, mint a csirke és a marha, de különösen sok van az állati májban. A K2-vitamin jelen van a szalámikban, a belsőségekben és az állati zsírokban is. A természetes K2 leggazdagabb forrása az erjesztett szójababból készült natto nevű hagyományos japán étel, ami szokatlanul nagy mennyiségben tartalmazza a természetes K2-vitamin MK-7 (menakinon-7, azaz a biológiailag a legjobban hasznosuló és leginkább bioaktív) formáját.

Mik a K2-vitamin legfontosabb egészségügyi előnyei?

1, Megakadályozza a szív-és érrendszeri betegségeket

Bár számos előnye van, mégis talán a legfontosabb a szív-és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása. A tudósok a közelmúltban megvizsgálták, hogy valójában mi okozza az elmeszesedett és elzáródott artériákat. Arra a következtetésre jutottak, hogy a legfőbb ok nem a zsír, ahogyan azt korábban gondolták, hanem a kalcium. Ennek oka az, hogy ahhoz, hogy a kalcium ne az artériákba, hanem a csontokba kerüljön, a szervezetnek szüksége van a K2 és a D3-vitaminokra egyaránt.

2, Nélkülözhetetlen az erős csontokhoz és a fogakhoz

A D3-vitaminnal és a kalciummal kölcsöhatásban a K2-vitamin az a „tolóerő”, ami a kalciumot a csontokba és a fogakba juttatja. Valójában a K2 annyira hasznos a fogak és az álkapocs számára, hogy azok a terhes nők, akik a terhesség ideje alatt K2-t fogyasztottak, sokkal kevesebb fogászati problémával küzdöttek később, mint azok, akik nem pótolták megfelelően ezt a vitamint. Tehát igen, a kalcium nagyon fontos, de a szervezetnek szüksége van K2-re ahhoz, hogy a megfelelő helyekre juthasson. A K2-t jelenleg a csontrikulás gyógyításának, megelőzésének potenciális megoldásaként tartják számon.

3, Segíti a prosztata egészségét

Egy 2015-ben megjelent orvosi cikkben az egyik orvos a K2-vitamint az új „hiányzó láncszemnek” nevezte. Ennek oka az, hogy a prosztata betegségek esetében sokszor megfigyelhető volt a K2 hiánya.

4, Nélkülözhetetlen tápanyag az agynak

Jelenleg is folynak a kutatások arról, hogy a K2-vitamin hogyan tudja megvédeni az agyat az Alzheimer-kórtól. A tudósok azonban már megállapították, hogy azoknál, akiknél Alzheimert diagnosztizáltak, szinte mindig felfedezhető volt a K2 hiánya is.

5, Megállíthatja a rák elterjedését

Rákkal kapcsolatos kutatások megállapították, hogy a K2-vitamin fogyasztása képes gyógyítani a prosztata rákot. Emellett fefedezték, hogy a K2 általában meggátolja a rákos sejtek szaporodását, még a leukémiás betegek esetében is. Bizonyítottan megállíthatja a tüdőrák terjedését is.

6, Fiatalossá, simává teszi a bőrt

Gondolkodtál már azon, hogy a japán nők bőre miért olyan szép és fiatalos? A tudósok szerint a K2-ben gazdag natto lehet az egyik oka. A natto egy szójababból készült étel, amit rendszeresen fogyasztanak reggelire a japánok. Ennek oka az, hogy amint a K2-vitamin kiszorítja a kalciumot az artériákból, megakadályozza a felesleges kalcium felhalmozódását a bőrben, ami a ráncok kialakulását és az öregedés egyéb jeleit okozza.

Forrás:
https://naturalnewsblogs.com
https://vitaking.hu