Természet Áldása Jázmin Rizs 1Kg

948 Ft

Kategória:

Leírás

A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka. Sokoldalúan használható gabona. A rizs a világ lakossága több mint felének alapvető tápláléka. A rizsnek kitűnő az emészthetősége, a rizsszemben lévő fehérje csaknem teljes értékű, sok E- és B-vitamint, kalciumot, vasat, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz. Állítólag 40 000 különböző típusú rizs létezik, de alapvetően két csoportba oszthatóak: rövid vagy hosszú szemű. A rövid szemű rizs a japán és thai konyhára jellemző, míg a hosszú szemű rizs indiai eredetű.

A világ egyik legnépszerűbb és legfinomabb rizs fajtája a Távol – Keletről származó jázmin rizs ami mostanra Európában is nagyon népszerűvé vált. Az egész világon, mint thaiföldi specialitást tartják számon. Illatos/ parfüm vagy Hom Mali rizsnek is nevezik mivel főzés közben rendkívül finom virág illatot áraszt. Étel és ital is készíthető belőle és az előételtől a főmenün át a desszertig mindenféle fogáshoz ajánlott felhasználni. Ízét legjobban sózás nélkül mutatja meg. Nagyon finom, aromás rizsfajta, kiváló választás mindenféle konyhához.

A rizseknek és így a jázmin rizsnek is körülbelül 76 százaléka keményítő – amilóz és amilopektin – formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8 százalék fehérjét és 1,3 százalék zsírt tartalmaz, továbbá 0,6 százaléka ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Kevés viszont benne a nátrium, kalcium és kálium de pont csekély nátrium-tartalmánál fogva: magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, ödémás láb, vizenyőképződés esetén is különösen hasznos a rizs fogyasztása. A főtt jázmin rizs 100 grammja összesen körülbelül 100 kalóriát tartalmaz. Fele olyan sovány, mint azonos mennyiségű főtt tészta. Szénhidrátjai alacsony glikémiás indexűek, ezért fogyasztása a vércukor-háztartás szempontjából kedvező. A jázmin rizs növényi rostjai serkentik a bélműködést.

Kifejezetten sok, a bőr karbantartásához szükséges vitamin található benne.

Nagyon fontos tulajdonsága, hogy csak úgy, mint a többi rizs fajta, a jázmin rizs is gluténmentes gabonaféle.

További információk

Tömeg 1 kg
Méretek 5 × 13 × 22 cm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.